Wednesday, August 11, 2010

SEO CONTEST HIDUP SEORANG BLOGGER

Salam,

Apa kabar semua blogger2 Malaysia, harap2 kamu semua sihat nya. Okay kali ni saya telah terjerumus secara tidak sengaja ke dalam SEO Contest Anjuran bro Denaihati. Pertandingan ini agak lumayan hadiahnya sebab kalo menang, kamu semua akan dapat habis ciput pun 100 hinggit. Okay lah kan sebagai blogger kan?
Syarat nya, sebagai blogger melayan SEO, korang kena target keyword "Hidup Seorang Blogger" untuk berada di page depan sekaliii kat Google.com dan pakai Firefox. Nak detail, korang tengok lah kat bawah ni, korang pikir lah lumayan ke tak beb.

Hadiah dulu lah

  1. ranking 1 – 5 akan memenangi hadiah bernilai RM300 setiap seorang
  2. ranking 6 – 10 akan memenangi hadiah bernilai RM150 setiap seorang
  3. 5 entri paling popular mengikut pilihan blogger akan menerima hadiah bernilai RM100 setiap seorang
Pastu baru Syarat

1. Terbuka kepada Blog 1Dunia yang mempunyai blog samada berbahasa Melayu atau English yang mempunyai PR 2 dan keatas.
2. Buat 2 entri wajib di blog ANDA dengan kata laluan “HIDUP SEORANG BLOGGER”. Kandungan entri adalah bebas dan kreatif serta jangan lupa backlink kepada Denaihati. Dua entri wajib mesti diterbitkan hanya pada 22/8 dan 29/8 sebelum jam 11.59pm.
4. Tinggalkan komen dan link entri anda di posting contest ”HIDUP SEORANG BLOGGER“.
5. Contest hanya untuk blog sahaja, website forum dan website umum tidak diterima, seandainya bukan blog maka peserta seterusnya akan dikira sebagai pemenang. Hanya 10 blog teratas dikira sebagai pemenang.
6. Hanya blog yang berdaftar sahaja layak untuk ikut serta contest. Pendaftaran dibuka hingga 11.59pm, 21/8/2010.
7. Penganjur berhak mengubah atau update syarat-syarat mengikut kesesuaian pada bila-bila masa.
Tarikh tamat : 6/9/2010
Keputusan : Pemenang akan diumumkan 2 minggu selepas tarikh tamat contest.
Sponsor : eQurban.com

Agak-agak korang, best tak layan SEO?hurrrmmm..rugilah siapa yang kata tak best..mana tak nya, dengan SEO korang boleh join contest, Buat Marketing Free Dalam Internet dan banyak lagi. Berbaloi bukan?


Camni lah, aku ni nak buat karangan bukan pandai bhai, so aku merapu la kat korang satu2 entry sampai hati contest ni sebulan ni. Sebagai hidup seorang blogger ni, banyak cabaran nye, korang tahu tak? pertama, mata korang asyik asyik duk depan laptop je. yelah, dah nama pun blogger, asal dari perkataan BLOG, jadi, korang kalau jadi blogger, kena terima lah cara hidup camni. Yerla kan, hidup seorang blogger, sempoi habis lah bro. Kekeke

Okay, aku pun nak gak cerita pasal internet ni, dalam sehari hari hidup sebagai blogger ni, mesti lah korang nak jugak pakai platform blog yang pelbagai kan, kata sebagai blogger, mesti lah nak beb.haha. Okay, pertama macam biasa lah, korang for sure lah kalo newbie pakai Blogspot jer. tu pun habis cikai dah tuh. Blogspot ni lah yang buatkan aku kenal hidup seorang blogger. Mana tak nya, dah domain pun nama Blooger.com, tak kenal blogger lagi tak tahu lah tu, Tak leh lah beb nak jadi blogger tegar sepanjang hayat. Kata hidup seorang blogger :D

Bila dah nama hidup seorang blogger ni, mesti lah korang ada masa dan ketika dalam hidup korang tuh, rasa BORING! dan untuk menghilangkan rasa boring korang tuh termasuk lah aku, mesti lah korang akan layan social networking seperti Myspace, Facebook dan sebagainya. Alah, korang kompem tahu bab2 camni. Orang cakap kalo tak tahu, memang duk dalam tempurung kelapa tu a lah tuh.hahaha

Dah habis separuh masa pertama aku merapu, korang nak baca, bacalah, tak nak baca, takper, GoogleBot sudi dan setia baca entry aku. wakakaka. Okay brother2 sekalian, entry2 aku untuk SEO contest ni agak santai, aku tak nak buat post semacam Berita Terkini Wokey? Jadi, satu lagi kelebihan seorang blogger yang memegang prinsip Hidup Sebagai Blogger ni, dorang ada kebebasan nak tulis apa2 yang dorang suka, dan dorang jugak bagi kebebasan untuk visitor nak baca ke tak post diorang. Tapi ingat kawan2 blogger sekalian, sempena bulan Ramadan yang penuh berkat ni, aku harap korang buat lah blog yang ada faedahnya, nak merapu suka2 boleh, tapi jangan sakit kan hati orang nye. So, moral of the story of Hidup Seorang Blogger ni, pandai2 lah korang bawak penulisan korang dalam arena Internet Tanpa sempadan ni.

Nampak gaya nya ni lah post merapu aku yang pertama untuk Contest HIDUP SEORANG BLOGGER ni, tu pun kalau korang rasa merapu, kalau tak, korang like je lah dalam hati. hahaha

Regards

Maliq

46 comments:

  1. Boleh tahan jugak tahap kemerapuannya at least no 6 dah kat google.com.my.

    Carik lagi backlink Bro kAsik Canak naik kat google.com lak

    hmmm adeshtakdelah pulak Blog PR2 kalau tak leh join :(

    ReplyDelete
  2. haha

    takper bro, saya merapu pun untuk Googlebot jer.haha

    sempat lagi tuh bro,pinjam jer blog orang :D

    ReplyDelete
  3. Uihhh..dasyat wehh permainan ni..hehe

    ReplyDelete
  4. Salam persahabatan dari sesama peserta Contest Hidup Seorang Blogger...

    ReplyDelete
  5. mantap lah, terus duk kat 1st page google tu, cayalah....takper aku follow je la dari belakang

    ReplyDelete
  6. haha

    no 1 kejap jer, ni dah no 20 dah. memember lain Dah start optimize dah. Penat lah pulak nak canak balik. huhu

    ReplyDelete
  7. wah terrornya dah nombor 1. meh ajar i main SEO T__________T

    ReplyDelete
  8. awal lagi rara..cuak lagi ni..site belum stabil lagi ni..huhu

    ReplyDelete
  9. wohoo!!! hebat seo neh.good luck ;)

    ReplyDelete
  10. ala lizz..masa lama lagi..jap lagi lizz la pulak duk depan..hehe

    alahai..banyak nye spam masuk celah mana ni..takperlah..biar je la..haha

    ReplyDelete
  11. wah-wah... Syabas! Mantop. Sape kata blogspot tak mesra SEO

    ReplyDelete
  12. Aku tak kata.haha

    WordPress or Blogger mana2 pun boleh sebenarnya. Sama aja lah.

    tapi pengalaman aku yang ciput, subdomain blogspot memang senang nak index dari subdomain yang lain.hehe

    ReplyDelete
  13. Salam...

    Gud luck...
    Hebat ni...

    ReplyDelete
  14. met berlomba, bookmar ke http://www.postingku.com

    ReplyDelete
  15. mana ada hebat Iza..masuk suka2 jer..lagipun sy masih dalam proses Belajo SEO ni..PHD belum sampai lagi..haha

    ReplyDelete
  16. ikutan kontes juga ke...
    hebat sudah masuk teratas entrinya...

    ReplyDelete
  17. Masa banyak lagi fais..bila duk depan awal2 ni..perasan dah jadi tidak keruan..:D

    ReplyDelete
  18. orait donny..jangan tendang site aku sudah lah..haha

    ReplyDelete
  19. PR blog saya kosong je
    tapi saya nak join secara sendiri2 jela
    nak test power
    hehe

    ReplyDelete
  20. Orait bro kimie, join underground macam bro boy.hehe

    ReplyDelete
  21. Hebat ni selalu tersenarai diatas..
    Aku nak berguru ni.

    ReplyDelete
  22. Anak Murid Saudara Munawar JWA adsense
    budak malik ni jgn wat main wooo

    Tuh yang pecut tak ingat tuh...

    Semoga berjaya

    ReplyDelete
  23. @KMZack

    tu dia Bro KMZack Merangkap Sifu SEO yang sy hormati. Setiap kali Contest SEO, kompem naik nama KMZack top 3..sifu sepanjang hayat katakan..hahaha

    ReplyDelete
  24. Aaalaha malik ni. Sy naik top 3 nasib aje tuh. Isk dah sifu ke sy ni :).

    Kekalkan momentum bro dah goyah dah nampaknye hari ni kat google.com.my

    ReplyDelete
  25. wah... smoga berjaya.. menang2 nanti.. share2lah yer.. hehehe.. (^__^)

    ReplyDelete
  26. @KMZack

    Site makin goyah lah bro..hidup dah makin sibuk dah next week ni..huhu

    @Faarihin

    Share ilmu boleh jer Faarihin :D

    ReplyDelete
  27. wahhhh mendominasi kedudukan sekrang tahniah

    ReplyDelete
  28. @sunglasses

    belum lagi bro, kedudukan turun naik turun naik lagi, contest belum tamat lagi. Sambil join, sambil belajar bro:-)

    ReplyDelete
  29. tak mantap bro. Biasa2 aja. terima kasih bro :)

    ReplyDelete
  30. @izzah

    yer izzah, terima kasih atas sokongan selama ini :-)

    ReplyDelete
  31. what a great blog! congrats!
    I like the theme you are using on your blog…

    ReplyDelete
  32. This is the best article I have ever found on the Internet.

    ReplyDelete
  33. This is the best article I have ever found on the Internet.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails